Useful

An old floor that recovers all its splendor

An old floor that recovers all its splendor



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Patricia Gallego

The interior designer Víctor Zorita He found a real jewel when he accepted the order of its owners. It was a young couple, liberal professionals who were looking for a floor in the Madrid center, both to live and to do their job. The building was original from 1912, and its structure confirmed the architecture criteria of those years. As points in favor offered high ceilings, balconies to the street and wooden floors. In contrast, a compartmentalized distribution, with interior rooms that barely reached the light. The fact that he was in obvious bad condition, with multiple previous works - none integral, and not always successful - allowed him to start from scratch.

The reform was proposed with two objectives: create open environments and make natural light reach every corner. To do this, Víctor Zorita suppressed the expendable walls and redistributed the plant in wider spaces. For example, the living room is the result of the union of two smaller rooms. Its annexation involved other decorative solutions, such as perimetrating the new space with ceiling moldings, and hiding in them LED strips that allow you to enjoy indirectly adjustable lighting. An essential part of the reform was also the rehabilitation of the original elements of the house. Thus, the balconies regained their former splendor: the interior fraileras - the equivalent of the shutters, applied to the doors - were painted white to enhance the luminosity of the house; the crystals were replaced by insulating glasses; and the outer iron Majorcans were lacquered in blue. The ground, of melis pine, was also rehabilitated even in the kitchen, where a specific moisture treatment was applied. Only in the hallway and the bathroom, areas where it was damaged, the wood was replaced by a laminate. As for the walls, Victor Zorita decided to paint them white to enhance the luminosity, with two exceptions: the bathroom and the front of the fireplace in the living room, where he used striking patterned papers. Finally, the interior designer personally designed a large part of the furniture, such as the blue velvet sofa, in tune with the role of the living room, or the dining room and office tables, two reverse versions of the same set of materials: glass and wood.

Advertising - Keep reading under Decorative Resources

Vase of narrow mouth, of Ikea, and lilac, of Sandra Marcos. Golden lobster, from Zara Home.

Focal point

The fireplace -original of the house-, became the protagonist of the living room by covering the wall panel on which it rests with a striking paper.
The pattern in blue tones contrasts with the mouthpiece, in white marble, and highlights the beauty of its design.

Paper Feather fan, from the collection Frontier, from the firm Cole & Son. Armchair by Hanbel. Watchman, from Westwing.

False bottom Patricia Gallego

On both sides of the chimney, the wall has two setbacks that were covered with mirrors from floor to ceiling to visually increase the depth of the room.

On the right you can see the glass enclosure that leads to the kitchen.

Coffee table, by Borgia Conti. Printed cushions, from Atanara; the smooth ones were made with Güell Lamadrid fabrics. On the fireplace, gray candle holders by Sandra Marcos.

Balancing forms

Straight lines abound in the fireplace, armchair and coffee table. The introduction of a circular element, such as the side table, breaks the predominance of the pieces with corners and balances the composition.

Balcony

The original doors were kept, but their functionality was improved by replacing the old windows with a custom system with double glazing, which insulates the interior from climatic variations and noise.

Natural lighting

The office is separated from the living room by a plaster library. Lacking a rear, the light that enters through the balconies crosses the space between the shelves and reaches the work area. The table, with solid wood structure and glass top, is visually very light and does not recharge the space.

Table designed by interior designer Víctor Zorita. Hanbel's lamp. Stationery and boxes
felt in the bookstore, by Ikea.

Ceiling light

Three elements capture the attention: the ceiling lamp with sculptural design, the original centers
of table and the picture on the wall, painted by the interior designer. Thanks to them, the dining room becomes a small-scale art gallery.

Have you noticed the table? The stained solid wood envelope seems to float thanks to the two pieces of laminated glass that support it.

Table designed by Víctor Zorita. Lamp, Light and Environment. Sculptural centers, Shibbi.

Link

Víctor Zorita chose the color blue as the common thread between the dining room and the living area. We see it in the role of the fireplace, on the sofa and in the painting that the interior designer himself painted.

Office

It was located at the entrance, since the owners also use the home as their workplace. The original design of the table adds character to the area. Behind, on the wall, painting by Miguel Zorita.

Auxiliary car

It plays a triple role: decorative, as a piece located between the living area and the dining room; of storage, when used as a bar cabinet; and practical, when bottles, bread or fruit are left on hand while eating or dining. Model, by Borgia Conti.

Glass enclosure

Part of the wall, which before the reform separated the living room from the kitchen, was replaced by a door with two barbell sheets that combine profiles in black lacquered iron and glass. The structure allows both environments to be integrated or independent without losing natural light.

In the kitchen, Victor Zorita designed a table on the peninsula that, in addition to a breakfast bar and fast food, offers an auxiliary work surface. Dishes, bowl and kitchenware, from Ikea.

Black and white

Furniture, countertop, hood and even sink were chosen in black to create a block that visually resembled a single piece. Its contrast with the white walls adds a note of elegance.

Furniture, by Zelari de Nuzzi. Countertop, by Rak Ceramics. Sink, by Poalgi. Grifo, from Tres Taps. Tasting Bell

Blank canvas

The bedroom was decorated in this color -head with tacks included- to enhance a serene atmosphere that facilitates sleep. The role falls on textiles, with red brushstrokes and mink, that warm the environment.

Cushions and plaids: prints with red motifs, Atanara and plain, in mink finish, by Sandra Marcos.

Stamped on smooth

It is an excellent combination when cushions are grouped. Place the plain below, with a 50 x 50 cm format, and on them, the prints, rectangular and always smaller.

Tropical environment

The bathroom was decorated with patterned paper, leafy leaves. Above it, the round mirror looks like the sun of a heavenly landscape. The door is the original, but with changes: where before there were crystals, wooden panels with moldings were placed, which transform the sheet into an opaque surface to guarantee privacy. In addition, it was painted in white, and the metal handle was rehabilitated to maintain the charming air of the past.

Paper pigeon, from the collection Oxygen, from the firm Khroma. Espejo, from Maisons du Monde. Striped towels, from Zara Home. Accessories are from H&M Home

Intimate atmosphere

Every detail was planned to achieve a cozy atmosphere where you can relax after a day at work. The transparent bath screen enhances the feeling of spaciousness. And the lamp, a suspended model of natural fiber located at the bottom of the bathroom - in front of the toilet - achieves indirect and intimate lighting, ideal for enjoying beauty & wellness rituals at home. Ceiling lamp, by Leroy Merlin.

Housing plan

Housing plan

PROJECT KEYS

- The old walls that divided the house into multiple narrow compartments, were removed to achieve a diaphanous distribution, which conveyed a feeling of open and empty spaces.

- The search for natural light was an essential objective of the reform. Víctor Zorita reoriented the distribution of the floor towards the balconies that run through the entire facade, and devised systems that would facilitate the passage of light, such as the kitchen enclosure or the library without the office's back.